Jsme od sebe odpojení a nevíme jak sebe cítit.

20.08.2016 13:04

NÁVOD 3 MIN. CVIČENÍ NA PROPOJENÍ SAMA SE SEBOU.

 

Jsme od sebe odpojení, necítíme sebe, své pocity a jak na to, abychom začali sebe více vnímat, cítit a navázali se sebou spojení? A PROČ SE VŮBEC SE SEBOU PROPOJOVAT?

Občas při terapiích, když se zeptám „KDE V TĚLE CÍTÍTE STRES Z VAŠEHO PROBLÉMU“,  mi lidé řeknou, že neví. Neví jak hledat pocit v těle, neví, že lze přes tělo a vědomé zaměření do sebe získat velmi cenné informace. 

 

Nejen, že můžeme cítit, kde se přesně náš problém projevuje a které orgány jsou s ním propojeny, ale hlavně můžeme postupně takto odkrýt i skutečné příčiny problému uvnitř nás.

 

Navštívila jsem terapeuta, který provádí akupunkturu a zabývá se čínskou medicínou. Když jsem mu popisovala jak v těle cítím změnu po vpichu jehličky, že cítím jak mi běží energie od nohou přes páteř až k hlavě, byl velmi překvapen, že cítím své tělo zevnitř. Prý to nebývá zvykem, většina lidí si vůbec neuvědomuje své tělo, jednoduše sebe necítí, jsou od sebe odpojeni.

 

Proč jsme od sebe a vnímání sebe odpojeni?

Vysvětlení je jednoduché. Výchovou, kulturou a dalšími vlivy jsme příliš zaměřeni na to, co se děje venku mimo nás. Od malička nás učí dávej pozor na to, co dělají ostatní, kudy jdeš, jak to děláš, co se kolem tebe děje… A je to v pořádku, je to přirozenou součástí našeho rozvoje a učení. Jen nám zapomněli také říci, že směrovat pozornost pouze ven na okolní svět, nás odpojuje od nás samých, od kontaktu sama se sebou.

Hodně lidí říká, že věří jen tomu, co vidí očima. A očima lze vidět pouze vnější svět, tedy to, co se děje okolo nás a mimo nás. Protože oči jsou jen jedním z pěti smyslů, kterými náš mozek přijímá informace, kdo takto „odstřihl“ ostatní smyslové vnímání a věří jen tomu co vidí, pak vnímá pouze 1/5 informací. Ostatní smysly – sluch, hmat, čich, chuť pro něj nejsou důležité a věrohodné.

A co teprve 6.smysl – naše intuitivní vnímání?   Někdo jej dokonce popírá, přesto jej máme všichni. Tím, že jsme zaměřeni na vnější svět, na to, co se děje okolo nás, tento smysl zůstává nevyužitý a je to ohromná škoda.

 

Proč bychom se měli snažit navázat spojení se sebou a začít sebe více vnímat zevnitř?

 

Jak jsem se již zmínila na začátku, pokud začnete své tělo vnímat zevnitř, začnete si mnohem více uvědomovat, co se v něm děje. Kde se projevuje váš stres, které orgány souvisí s jakým problémem. A také kde cítíte radost, co je pro vaše tělo příjemné, správné. Rozvinete postupně všechny kanály smyslového vnímání včetně vaší intuice.

Další cenné informace můžete získat skrze své tělo i ohledně vašeho podvědomí, přání vašeho srdce, vaší duše…

 

Pouze skrze pocit a uvědomění lze navázat spojení sama se sebou i na těch nejhlubších úrovních.

 

V čem je háček?

Vnímání sebe sama, svých pocitů v těle, toho co se děje ve vás, vám přinese vždy cenné informace především o vás samých. Můžete dělat např.mnohem snadněji rozhodnutí, když jasně cítíte, co je a co není pro vás dobré. Můžete si zvolit snadněji svůj cíl, čeho chcete dosáhnout, když cítíte touhu svého srdce namísto aby vám říkal někdo jiný, co máte nebo nemáte dělat. Získáte tím daleko větší svobodu, samostatnost a nenecháte se již tak snadno manipulovat druhými. Získáte spojení sami se sebou a větší vnitřní sílu.

Ale je zde háček… Pokud jste zažili ve svém životě nějaké nepříjemné situace, bolesti, smutky, rozchody, selhání apod., vaše podvědomí si uložilo tyto vzpomínky spolu s nepříjemnými pocity. A pokud jste nepoužívali žádné techniky pro očistu těchto nepříjemných pocitů, energetických a podvědomých bloků, v momentě kdy se začnete více zaměřovat na své tělo zevnitř, tyto pocity vám začnou vyplouvat na povrch. Zdánlivě byste se mohli díky zaměření se do sebe cítit hůř.

Ne proto, že by za to mohlo navázání kontaktu se sebou, díky čemu se cítíte hůř.  Tyto pocity ve vás uloženy prostě jsou a způsobují nevědomý stres trvale ve vašem těle i podvědomí a ovládají nevědomě vaše rozhodování, vaše činy, vaše myšlení. Jen jste o tom dosud nevěděli, protože jste zaměřovali svou pozornost ven, mimo sebe.

Tím, že se na sebe zaměříte a začnete se sebou navazovat spojení zevnitř, začnete zároveň vnímat i tento uložený stres, což je velká výhoda, protože když o něm již víte, můžete jej snadno rozpustit a nechat odejít např. technikou EFT nebo Faster EFT.

 

A když necháte stresy z těla a podvědomí odejít, začnete zcela automaticky a trvale cítit více pohody, vaše tělo se ozdraví, budete cítit více podpory sebe sama zevnitř, více své vnitřní síly, vitality, vedení vaší duše, touhy, 

budete vědomější bytostí, která si lépe řídí svůj život v souladu sama se sebou.

 

Jak na to, abych se propojil/a sama se sebou, abych se začal/a více vnímat zevnitř?

Stačí 3 minuty denně.

Jednoduché cvičení s využitím EFT pro podporu uvolnění těla i mysli a lepší zaměření pozornosti pro vnímání sebe sama zevnitř a navázání spojení sama se sebou.

Po celou dobu tohoto cvičení ťukáme 3-mi prsty jedné ruky  na karate bod druhé ruky. 

 

Karate bod se nachází na malíkové hraně ruky z boku.  Výběr rukou je libovolný.

 

Ťukání prsty stačí jemně, aby silný tlak nerušil nijak vaši pozornost.  

 

Současně za poťukávání karate bodu zaměřte pozornost do svého těla dovnitř břišní dutiny mezi pupík a podbřišek. Po celou dobu cvičení provádějte pomalý hluboký nádech a výdech. Můžete po nádechu i na chvilku zadržet dech, ale jen tak, abyste se stále cítili pohodlně. Dovolte si sami sebe cítit zevnitř.

Velmi brzy při tomto cvičení zjistíte, že mizí stres, jste celkově uvolněnější, klidnější, lépe se začnete orientovat 

ve svých pocitech, poznáváte sami sebe zevnitř, navazujete spojení sami se sebou.

Zaměřování pozornosti dovnitř sebe se chová jako sval. Čím více jej trénujete, tím lepší schopnosti má.

Zaměřování pozornosti dovnitř sebe je jako rádio. Čím více se s ním naučíte pracovat, tím větší rozsah informací budete schopni naladit.

Při pravidelném zaměřování se dovnitř časem získáte svůj vnitřní „BAROMETR PRAVDY“. Vaše vnitřní pocity budou jako filtr, který vám ukáže, jak se zachovat v momentální situaci. Budete cítit a vědět, co je pro vás správné, co vás posiluje a co vás naopak oslabuje. Budete moci udělat rozhodnutí zevnitř.

 

Pokud se vám při tomto cvičení objeví nějaký nepříjemný pocit, uvědomte si, že vaše podvědomí vám ukazuje své zranění právě proto, že chce být uzdraveno, rozpuštěno. Poděkujte si za toto poznání a použijte na nepříjemný pocit proceduru EFT.

 

Základní postup si můžete stáhnout v podobě EFT MANUÁLU ZDARMA  zde

nebo se přijďte naučit pokročilé techniky EFT a Faster EFT pro své sebeléčení na všech úrovních na některý z našich kurzů. KALENDÁŘ AKCÍ JE  ZDE

 

Bude nám ctí, když napíšete své zkušenosti a změny ve vašem životě s tímto cvičením. Vaše vzkazy ZDE

Autorka článku: Alice Bláhová, EFT specializace, psychosomatika

 www.eft-cb.cz

Kopírování článku nebo jeho částí podléhá AUTORSKÉMU PRÁVU a lze pouze s písemným souhlasem autorky.  

© 2016, v Č.Budějovicích 20.8.2016