Neumím to a mám strach, že to ostatní poznají

20.03.2019 19:59

PŘÍBĚH Z PRAXE

Jak tenhle pocit vzniká, proč ho mám a jaký má vliv na mé sebevědomí? A hlavně jak se ho účinně zbavím?

Nezáleží na tom, jak moc nebo málo jste vystudovaní, zda máte titul a jste odborníci ve svém oboru. Hodně lidí v sobě nese  pocit "neumím to" od dětství a přes veškerou snahu být chytřejší, více toho umět, lépe to umět, ne a ne se TOHO  pocitu zbavit. A tak s ním bojují různými taktikami. Snaží se ho ignorovat, potlačit, snaží se ještě více zlepšit svou kvalifikaci, udělat víc práce nebo se stanou závislými na ocenění od druhých lidí...apod.

Ať už si člověk zvolí jakoukoli vnitřní  strategii boje s tímto pocitem, dříve nebo později se opět objeví. U někoho to může být jen malý hlodavý červíček a jiného může přímo paralyzovat. To např. když půjdete na pracovní pohovor, jednání s důležitým člověkem, budete chtít získat zákazníka nebo třeba na rande….

Pocit „neumím to“ naprosto dokonale snižuje sebevědomí, sebedůvěru

Vyžaduje také hodně sil, aby se člověk přemáhal a utajil „pravdu“ před  ostatními.  Díky tomu se pak člověk chová nejistě, chtěl by se před druhými schovat, radši nebudu moc vyčnívat, jen ať se mě nikdo na nic neptá. A někdo jde naopak do útoku proti své nejistotě a snaží se ten pocit před druhými maskovat zvýšeným sebevědomým chováním navenek, předvádí se v čem všem jsou skvělí, znalí, čeho dosáhli,  ovšem uvnitř s vytrvalým pocitem stísněnosti a strachu „jen aby na TO ti druzí neprokoukli“.  

 

I když se daří TEN pocit maskovat navenek,  vždycky se spolehlivě objeví znovu a jako výsledek svého snažení člověk dospěje k přesvědčení o sobě „nejsem dost ….chytrý, dobrý, zručný, nadaný apod.“ Někdo uvěří svým pocitům méněcennosti natolik, že mu pak dělá problém dělat svou práci, jít za svým snem, začít něco nového, stýkat se s lidmi.

 

Často se lidé s tímto pocitem vzdávají příležitostí ve svém životě jenom proto, že mají strach z ostatních lidí. Co kdyby někdo zjistil, že to opravdu neumím? A co teprve, když uslyším nějakou narážku nebo, nedej bože, kritiku na svou práci. To se teprve začnu cítit jako totálně neschopný/á, nic neumím, nikam to nikdy nedotáhnu...

A když mě OMYLEM někdo přeci jen pochválí? Neuvěřím mu. To říká jen tak. Já přece vím, kde je pravda: neumím to!

Nic z toho neděláte vědomě.

Samozřejmě, že si uvědomujete ten nepříjemný pocit NEUMÍM TO. A také cítíte svůj strach z ostatních lidí, co kdyby vás odhalili, že nic neumíte, že nejste dost... Kdybyste to vědomě mohli udělat, už byste přeci TEN pocit dávno vypnuli a věřili byste si.

 

TEN pocit, který se s železnou neúnavností  vrací, je váš podvědomý program. Někde v dětství jste se naučili, od vašich rodičů nebo učitelů, že to, co právě děláte, není dost dobré a že to neumíte. Ačkoliv už nejste dětmi, tento podvědomý program se přehrává sám jako autopilot a vy cítíte, když je spuštěný. Naštěstí se dá vypnout zcela.

 

Každý člověk má své příběhy z dětství a originální způsob, jak se tento podvědomý program u něj spustil. Naštěstí EFT umí najít konkrétní vzpomínku, ve které podvědomý program vznikl a také jej umí vypnout.

 

U jedné z mých klientek to byl tento příběh:

Přišla za mnou cca 50 letá žena se stresem ze svého nízkého sebevědomí. Vystudovala VŠ, léta vedla svůj podnik a po celou dobu zažívala obrovský stres z toho, že někdo s klientů zjistí, že to co dělá vlastně vůbec neumí. Měla strach s nimi hovořit, protože se bála, že se jí na něco zeptají a ona NEBUDE VĚDĚT.

Po přestěhování do jiného města už znovu nezačala podnikat, protože ten stres už nechtěla dál snášet. 

A když jsem se jí zeptala, jak je možné, že na svůj obor vystudovala VŠ, tak přeci musela na zkouškách umět a v podnikání také určitě měla znalosti v oboru, odpověděla:  " Mám pocit, že jsem VŠ vystudovala OMYLEM (profesoři jí dávali jedničky také omylem!) a celou dobu studií jsem měla pocit, že stále neumím dost."

Podvědomý program „neumím to“ vám nikdy nedovolí uznat, že UŽ umíte dost, 

protože na to jednoduše není naprogramován.

 

A jak se u klientky program „neumím to“ spustil?

Vybavila si sebe v 8 letech, kdy chodila na kroužek kreslení, že ji to moc bavilo a nesla domů mamince ukázat svůj výtvor. Těšila se, že udělá mamince radost. Maminka byla výtvarnice, tedy odborník. A když uviděla holčičky obrázek, namísto pochvaly jí řekla „Neumíš kreslit, na to musí být talent“.

Na holčičku tato věta zafungovala jako studená sprcha. Veškerá radost zmizela, holčička mamince uvěřila, že nemá talent a přestala kreslit. Skončila nejen se svojí radostí, ale i s vírou v sebe sama, ve své dovednosti.

Celou situaci jsme nejdříve  zpracovaly technikou FASTER EFT, pro uvolnění všech negativních emocí, které v situaci a také v podvědomí uvízly.

Pak jsme ještě uvolnily jednotlivá přesvědčení a strachy, které se týkaly konkrétního podvědomého programu technikou klasického EFT:

I přestože mi mamka řekla „neumíš kreslit, na to musí být talent“, i tak se mám ráda a přijímám se.

I  přestože se stydím, že nic neumím, i tak se mám ráda…

I přestože mám v sobě od té doby strach, že někdo pozná, že to neumím a snažím se to schovat, i tak…

I přestože mám strach, že stejně někdo pozná, že to neumím, i tak…

I přestože jsem mamce uvěřila, že nic neumím, i tak ….

I přestože se celý život snažím dokazovat mamce, že to umím, i tak….

I přestože se snažím sobě celý život dokazovat, že to umím a stejně si nevěřím, i tak…

I přestože mám strach, že se mě někdo zeptá a já nebudu vědět, i tak…

I přestože mám strach, že něco nebudu umět (jakýkoliv nový projekt, činnost, svou práci), i tak …

 

Po skončení celého sezení, klientka pocítila po dlouhé době, že:

  • opět sama sobě věří
  • je naprosto jedno jestli něco umí nebo ne
  • už dávno vlastně umí vše co potřebuje a když ne, tak se to doučí
  • to, co umí, je dost
  • je v pořádku taková jaká je

 

Byla to pro ni v novém prožitku taková změna, že jsme musely ještě ťuknout:

I přestože jsem byla zvyklá, že nic neumím, i tak….

I přestože je mi divné, že tam TEN pocit „neumím to“ už není, i tak …

I přestože je nezvyk si věřit, i tak…

 

Pocit „neumím to“  funguje ve vás jako spolehlivý snižovač sebevědomí a brzdí vás ve všech oblastech vašeho života, nejvíc ale v komunikaci s druhými lidmi, sebe-prosazení, učení se novým zajímavým věcem, dělání činností, které by vás více bavily...aj.

 

Více o SEBEVĚDOMÍ a jak EFT funguje pro jeho posílení, jak najít a rozpustit i ostatní negativní podvědomé programy a pocity méněcennosti, učí kurz formou workshopu EFT PRO LEPŠÍ SEBEVĚDOMÍ.

 

2019 (c) Autorka, lektorka a EFT specializace: Alice Bláhová  

 

Kopírování článku, části článku, úryvku není povoleno. Pro sdílení, prosím, zkopírujte celý odkaz webové stránky. Děkuji.