13 způsobů, jak zachránit váš vztah pomocí EFT ťukání

31.01.2023 23:01
Vztahy určují to, jak se v životě cítíme naplnění a spokojení a to, jak se my sami cítíme, jak zacházíme se sebou, určuje naše vztahy. 
Jak nám EFT ťukání může pomoci zlepšit vztahy a naše prožívání? Může např. uvolnit negativní emoce, dávná zranění, obranné mechanismy vůči lásce, negativní vzorce chování, ale také umí posílit sebevědomí, přijímání lásky, zlepšit komunikaci ve vztahu, propojení v blízkosti a porozumění. 
Jako malý zlomek toho, co EFT dokáže, se můžete inspirovat  výčtem 13-ti  způsobů, jak zachránit  váš vztah. Který z nich je ten váš nejvíc žhavý? 
 

1. Snížení úzkosti

EFT ťukání je úžasná technika pro zmírnění negativních emocí. Pokud úzkost narušuje fungování vašeho vztahu, EFT je vynikající volbou.

Možná máte strach otevřít se druhému člověku, pustit jej k sobě, navázat  intimní vztah se svým partnerem nebo sdílet osobní detaily svého života, abyste nebyli zranitelní. V tomto případě mohou techniky EFT ťukání zlepšit váš vztah tím, že rozpustí vaši úzkost a můžete si tak být s partnerem blíže, lépe si rozumět. 

2. Zvýšená akceptace

Když se s partnerem hádáte, pravděpodobně se budete cítit beznadějně, jako by se problém nikdy nevyřešil. Díky svému zaměření na sebepřijetí a přijetí toho co je, že to je, vám EFT ťukání  pomůže uzemnit se , zklidnit se ve vaší realitě. Místo toho, abyste se kvůli problému cítili beznadějně, budete schopni přijmout jak své vlastní odlišnosti, tak odlišnosti partnera, a začnete vnímat problém z jiné perspektivy, začnete nalézat lepší řešení a cítit, že i tak je vše v pořádku. 

3. Schopnost zachovat klid během bojů

EFT ťukání vyvolává pocity relaxace a klidu, což může být prospěšné při neshodách. Namísto toho, abyste byli přemoženi hněvem a jinými emocemi, poté, co si procvičíte ťukání EFT, budete lépe vybaveni, abyste během neshod zůstali klidní a racionální. V jakémkoli boji platí, že kdo je klidnější a rozvážnější, dělá lepší rozhodnutí a strategie a má také lepší výsledky.  

4. Překonání strachu

Ve vztazích vycházejí najevo některé z našich největších obav. Být ve vážném vztahu může odhalit strach z opuštění, strach ze závazku nebo strach z toho, že bude zrazen. Používání EFT vám může pomoci vyrovnat se se svými strachy a rozpoznat, že vaše láska je větší než váš strach. 

5. Lepší zvládání stresu

Věda dnes už prokázala,  že obnovením energetické rovnováhy pomocí EFT poklepávání se snižuje váš stres. To má pozitivní dopad na vztahy i na vaše zdraví. Když jsme vystresovaní z práce, z osobních problémů, pravděpodobně si některé své frustrace ( nechtěně) vybijeme i na našich partnerech. 

Díky zdravým praktikám zvládání stresu je méně pravděpodobné, že vás rozhodí každá maličkost, že vyletíte předrážděně a budete nepříjemní i na lidi, které milujete. 

6. Uzdravení z minulých traumat

Bohužel si často  přenášíme bolest z minulých traumat do budoucích vztahů, což může značně narušit pouto, které si s naší drahou polovičkou vytvoříme. Můžeme se bát spojení, uzavřít své srdce, pokud jsme stále traumatizováni minulou zradou nebo zneužitím.

EFT ťukání vám umí pomoci rozpustit vaši bolest, zradu, ponížení, odmítnutí, lítost, a všechny ostatní emoce spojné s vaším traumatem a pomoci vám rozvinout svou vnitřní sílu, novou naději, důvěru nejen  v sebe , ale i v partnerství. Po absolvování uvolňujícího EFT procesu už nebude mít trauma žádný dopad na váš vztah, dokonce vás může tato zkušenost posílit v odvaze dovolit si nové krásné prožitky. 

7. Prolomení obranných zdí

Máme-li vybudované obranné zdi vůči dotekům,  jakýmkoli projevům náklonnosti nebo naopak vůči kritice a nespokojenosti, cokoli, co jen náznakem připomene daný projev od partnera (i v dobrém úmyslu), vyvolá reakci bojové obranné pozice.

Pokud se například váš partner začne bránit, kdykoli upozorníte na chování, které vás rozčiluje, je nepravděpodobné, že toto chování změní nebo že se konstruktivně domluvíte na řešení.

S EFT poklepem se  můžete zbavit strachu a přijmout sebe, navzdory problémovému chování, a díky tomuto procesu prolomit vaši obrannou zeď. Jakmile se obrana rozpadne, budete svobodnější a ochotnější k oboustrannému jednání, spokojenosti a zvýší se schopnost korigovat své chování . 

8. Nárůst spokojenosti

Prostřednictvím EFT se ve vztahu můžete naučit více přijímat a respektovat své potřeby, své emoce a zároveň naroste pochopení pro potřeby a emoce partnera. To se vzájemně odrazí a pravděpodobně si všimnete, že  partner více respektuje vás a vaše potřeby i pocity, což vás ve vztahu učiní spokojenějšími, váš vztah více naplňujícím a smysluplnějším. 

9. Rozšířená komunikace

EFT umí zlepšit komunikaci mezi vámi a vaší drahou polovičkou.

Když používáte EFT, můžete rozpustit svůj stud a strach z vyjádření svých potřeb, problému.  Namísto zatlačování problémů pod koberec nebo předstírání, že neexistují, bude pro vás snazší  se k problému vyjádřit a tím otevřít cestu k řešení a zlepšení vzájemné komunikace.

10. Už se nebudete neustále snažit partnera měnit

Jedním z problémů většiny vztahů je, že chceme měnit své partnery. Musíme změnit každou jejich chybu nebo nedokonalost, abychom teprve pak mohli být spokojeni. Je to však marná snaha, která vás stojí spoustu sil, nespokojenosti a zklamání.

Mnohem jednodušší způsob je použít EFT, které nám pomůže přijmout partnerovy nedostatky. Vás to celkově zklidní, partner vás nebude tolik vytáčet a začnete vidět i pozitivní stránky vašeho partnera, čímž pocítíte oba vzájemné větší uznání a ocenění.

Jistě, mohou existovat oblasti, kde se náš partner potřebuje zlepšit, ale nutit ho ke změně nebo v něm vyvolávat pocit, že je na něm všechno špatně, to není řešení. 

S EFT  si  odstraníte vaše nepřijetí  všeho co vám vadí, co vás rozrušuje a co vám kazí lásku mezi vámi. Můžete tak vytvořit v sobě přijímající atmosféru a tím vytvořit lepší prostředí pro pozitivní změny. 

11. Osobnostní a vzájemný růst

Pokud jste někdo, kdo tiše dumá s odporem, uráží se v tzv. pasivní agresi nebo naopak  má výbuchy hněvu, EFT ťukání vám může pomoci zlepšit regulaci vašeho naštvání. 

Ve vztahu jste součástí většího systému a změny každého jednotlivce ovlivňují celý vztah. 

Když lépe zvládnete své negativní emoce, budete  spokojenější jak vy osobně, tak i váš vztah poroste spolu s vámi. 

12. Uzdravení vzorců chování

Od rodičů jsme se v dětství naučili spoustu dobrých návyků, ale také jsme převzali  některé nefunkční  vzorce chování. Opakují se vám podobné nepříjemné situace jaké měli vaše rodiče? Nebo se vám děje ve vztazích stále dokola to, co nechcete?

EFT umí tyto vzorce chování a podvědomé programy odhalit a změnit. Můžete zažít skutečnou svobodu a vytvořit vztah, po kterém toužíte.

13. Přijímání lásky

Pokud se bráníte přijmout lásku, můžete mít nějaké základní problémy se sebevědomím. Řešením těchto problémů pomocí EFT vyťukávání vám pomůže  více akceptovat sami sebe, odpustit sobě, mít více rádi sami sebe. Dovolíte si přivítat lásku do svého života, dovolíte druhému, aby vás více miloval.

Čím víc máte rádi sami sebe a život, tím víc vás budou mít rádi druzí lidé.